Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Δόγμα Τρούμαν, οι κοι Αναγνωστάκης-Χασαπόπουλος και ο κος Λοβέρδος

 Ανοίγοντας σήμερα την TV παραδόξως έδειχνε "τζάμι". Συνήθως αρνείται να συνδεθεί με κάτι εκτός των τοπικών διαύλων.΄Ακουσα τους κους Αναγνωστάκη-Χασαπόπουλο και τους είδα να "παρίστανται"(κατά τη γνώμη μου) σε μία εκ βαθέων "εξομολόγηση" του Υπουργού κ. Λοβέρδου.26 χρόνια γράφοντας πολιτική ανάλυση στην "Ελευθεροτυπία" -μέχρι που σταμάτησε την έκδοσή της- και παρατηρώντας τηλεοπτικές εκπομπές πάντα προσπαθούσα να δώ τη σχέση -αναλογική ή ασύμμετρη- των τωρινών γεγονότων με τα παλαιά.Σήμερα λοιπόν παρατηρώντας την εν λόγω εκπομπή ήρθε στη σκέψη μου το "Δόγμα Τρούμαν", όχι μόνο γιατί περιγράφει το ρημαγμένο τόπο που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί φεύγοντας, άρα αποτελεί και μια μεγάλη απόδειξη των αποζημιώσεων που όφειλαν να είχαν καταβάλει, αλλά επειδή οικοδομεί εν ταυτώ και μία σωτηριολογική εκδοχή.Σκέφθηκα λοιπόν να αναρτήσω το κείμενο του Δόγματος Τρούμαν.

Δόγμα Τρούμαν 12-3-1947

Posted by indictos on Μαρτίου 12, 2008 (http://indictos.wordpress.com/2008/03/12/12-3-1947/)

"Σαν σήμερα 61 χρόνια πρίν, η Ελλάδα περνά επίσημα από τα χέρια των Βρετανών, στα χέρια των Αμερικάνων με τον λόγο του Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν πρός το Αμερικάνικο Κονγκρέσο.

Ο λόγος του, που έμεινε στην ιστορία σαν Δόγμα Τρούμαν είναι αυτός και τον βρήκα ΕΔΩ"

Δόγμα Τρούμαν (12-4-1947)

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Αγορητή, Μέλη το Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών:

Η σοβαρότητα της κατάσταση που αντιμετωπίζει ο σημερινός κόσμος επιβάλλει την παρουσία μου στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Υπό εξέταση είναι η εξωτερική πολιτική και η εθνική ασφάλεια αυτής της χώρας.

Μια όψη της παρούσας κατάστασης, την οποία θα ήθελα να σας παρουσιάσω σήμερα προς διαβούλευση και απόφαση αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν επείγουσα έκκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης για χρηματική και οικονομική βοήθεια. Προκαταρκτικές αναφορές από την Αμερικανική Οικονομική Αποστολή που βρίσκεται τώρα στην Ελλάδα και αναφορές από τον Αμερικανό Πρεσβευτή επιβεβαιώνουν τη δήλωση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι η βοήθεια είναι επιτακτική, αν η Ελλάδα πρόκειται να παραμείνει έθνος ελεύθερο.

Δεν πιστεύω ότι οι Αμερικανοί και το Κογκρέσο επιθυμούν να κωφεύσουν στην έκκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η Ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα. Η έλλειψη επαρκών πλουτοπαραγωγικών πηγών εξωθούσε πάντα τους Έλληνες να εργάζονται σκληρά για να τα βγάλουν πέρα. Από το 1940, αυτή ο φίλεργη και φιλειρηνική χώρα υπέμεινε την εισβολή, τέσσερα χρόνια απάνθρωπης εχθρικής κατοχής και πικρή εσωτερική σύγκρουση.

Όταν οι δυνάμεις της απελευθέρωσης μπήκαν στην Ελλάδα διαπίστωσαν ότι οι Γερμανοί κατά την οπισθοχώρηση τους είχαν καταστρέψει σχεδόν όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές, το οδικό δίκτυο, τις λιμενικές εγκαταστάσεις, τις επικοινωνίες και τον εμπορικό στόλο. Είχαν πυρπολήσει περισσότερα από χίλια χωριά. Το 85% των παιδιών είχαν προσβληθεί από φυματίωση. Κοπάδια, πουλερικά και υποζύγια είχαν πρακτικά εξαφανιστεί. Ο πληθωρισμός σάρωνε ότι είχε αποταμιευθεί.

Ως αποτέλεσμα αυτών των τραγικών συνθηκών, μια μαχητική μειονότητα, εκμεταλλευόμενη την ανθρώπινη υστέρηση και αθλιότητα, κατάφερε να δημιουργήσει πολιτικό χάος, το οποίο, μέχρι σήμερα, έκανε αδύνατη την οικονομική ανάκαμψη.

Σήμερα η Ελλάδα είναι χωρίς κονδύλια για τη χρηματοδότηση της εισαγωγής εκείνων των αγαθών που είναι απαραίτητα για την επιβίωση και μόνον. Σε αυτές τις περιστάσεις ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να σημειώσει πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων της ανοικοδόμησης. Η Ελλάδα έχει απελπισμένη ανάγκη για χρηματική και οικονομική βοήθεια, προκειμένου να μπορέσει να επαναλάβει τις αγορές τροφίμων, ρουχισμού, καυσίμων και σπόρων. Αυτά είναι απαραίτητα για την επιβίωση του λαού της και μπορεί να τα προμηθευτεί μόνον από το εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί για να εισαγάγει τα αγαθά που της είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της εσωτερικής τάξης και ασφάλειας, τόσο απαραίτητων για την οικονομική και πολιτική ανάκαμψη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε επίσης βοήθεια πεπειραμένων Αμερικανών διοικητικών παραγόντων, οικονομολόγων και τεχνικών, ώστε να εξασφαλίσουν ότι η χρηματική και άλλη βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερή και αυτοσυντηρούμενη οικονομία και να βελτιωθεί η δημόσια διοίκηση.

Η ίδια η επιβίωση του ελληνικού κράτους απειλείται σήμερα από τις τρομοκρατικές ενέργειες αρκετών χιλιάδων ενόπλων, οι οποίοι με ηγέτες τους Κομμουνιστές αψηφούν την εξουσία της κυβέρνησης σε πολλά σημεία, ειδικά κατά μήκος των βορείων συνόρων. Μια Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ερευνά αυτή τη στιγμή τις ανώμαλες συνθήκες στη Βόρεια Ελλάδα και τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις κατά μήκος των συνόρων μεταξύ αφενός της Ελλάδας και αφετέρου της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας.

Εν τω μεταξύ η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σ’ αυτή την κατάσταση. Ο Ελληνικός στρατός είναι ολιγάριθμος και όχι καλά εξοπλισμένος. Χρειάζεται πολεμοφόδια και εξοπλισμό αν είναι να συνεισφέρει στην αποκατάσταση της εξουσίας της κυβέρνησης σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η Ελλάδα πρέπει να λάβει βοήθεια αν είναι να γίνει μια χώρα με τη δυνατότητα αυτοσυντήρησης και με αυτοσεβασμό.

Δεν υπάρχει άλλη δημοκρατική χώρα στην οποία να στραφεί η δημοκρατική Ελλάδα.

Κανένα άλλο έθνος δεν επιθυμεί ούτε είναι σε θέση να παράσχει την απαιτούμενη στήριξη για μια δημοκρατική Ελληνική κυβέρνηση.

Η Βρετανική κυβέρνηση, που βοηθούσε την Ελλάδα, δεν μπορεί να δώσει άλλη χρηματική και οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα μετά την 31η Μαΐου Η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει την επιτακτική ανάγκη να μειώσει ή να πάψει να ικανοποιεί τις δεσμεύσεις της σε αρκετά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας

Εξετάσαμε πώς τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την κατάσταση. Αλλά η κατάσταση είναι επείγουσα και τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι σχετικές οργανώσεις δεν είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια του είδους που ζητήθηκε.

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθειά μας, ώστε να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη χρηματική και άλλη συμπαράσταση που μπορεί να δώσουμε στην Ελλάδα και να βελτιώσει τη δημόσια διοίκησή της. Έχει εξαιρετική σημασία να επιβλέπουμε τη χρήση των ποσών που θα διατεθούν στην Ελλάδα’ με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε δολάριο που δαπανάται, να μετράει στην υπόθεση της δημιουργίας μιας οικονομίας εντός της οποίας να ανθεί μια υγιής δημοκρατία.

Καμιά κυβέρνηση δεν είναι τέλεια. Ωστόσο, κορυφαία αρετή της δημοκρατίας είναι ότι τα ελαττώματά της είναι πάντοτε ορατά και με δημοκρατικές διεργασίες είναι δυνατόν να καταδειχθούν και να διορθωθούν. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι τέλεια. Παρά ταύτα, εκπροσωπεί το ογδόντα πέντε τοις εκατό των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που αναδείχθηκε από τις εκλογές του περασμένου έτους. Ξένοι παρατηρητές, περιλαμβανομένων και 692 Αμερικανών, θεώρησε αυτές τις εκλογές ως έγκυρη έκφραση των απόψεων του Ελληνικού λαού.

Η Ελληνική Κυβέρνηση λειτούργησε σε ατμόσφαιρα χάους και εξτρεμισμού. Έχει κάνει λάθη. Η διεύρυνση της βοήθειας προς αυτή τη χώρα δε σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχωρούν όλα όσα έχει κάνει ή θα κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση. Στο παρελθόν έχουμε καταδικάσει, καταδικάζουμε και σήμερα, εξτρεμιστικά μέτρα τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Στο παρελθόν έχουμε συμβουλεύσει ανεκτικότητα, το ίδιο συμβουλεύουμε και σήμερα.

Η γείτων της Ελλάδας, Τουρκία, αξίζει την προσοχή μας.

Για τους φιλελεύθερους λαούς του κόσμου το μέλλον της Τουρκίας ως ανεξάρτητου και οικονομικώς υγιούς κράτους σαφώς δεν είναι λιγότερο σημαντική υπόθεση από ότι το μέλλον της Ελλάδας. Οι περιστάσεις στην Τουρκία είναι αρκετά διαφορετικές από ότι στην Ελλάδα. Η Τουρκία γλίτωσε τις καταστροφές του πολέμου που έπληξαν την Ελλάδα. Και κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία παρείχαν στην Τουρκία υλική βοήθεια.

Παρά ταύτα, η Τουρκία έχει ανάγκη την υποστήριξή μας σήμερα.

Από την εποχή του πολέμου η Τουρκία ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να επιτύχει εκείνον τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας που ήταν αναγκαίος για τη διατήρηση της εθνικής ακεραιότητάς της.

Αυτή η ακεραιότητα έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της τάξης στη Μέση Ανατολή.

Η Βρετανική Κυβέρνηση μας ενημέρωσε ότι, λόγω των δικών της δυσχερειών, δεν μπορεί πλέον να εξακολουθήσει την παροχή χρηματικής και οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία.

Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, αν η Τουρκία πρέπει να λάβει την αναγκαία βοήθεια, τότε πρέπει να την παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχω πλήρη συνείδηση των συνεπειών που θα προκύψουν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα και προς την Τουρκία, και αμέσως μετά θα συζητήσω αυτές τις συνέπειες μαζί σας.

Ένας από τους πρωτεύοντες στόχους της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η δημιουργία συνθηκών στις οποίες και άλλα έθνη θα είναι σε θέση να αποκτήσουν έναν τρόπο ζωής απαλλαγμένο από τον εξαναγκασμό. Αυτό ήταν το θεμελιώδες ζήτημα στον πόλεμο κατά της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Η νίκη μας ήταν επί χωρών που επιζητούσαν να επιβάλουν τη θέλησή τους και τον τρόπο ζωής τους σε άλλα έθνη.

Για να διασφαλίσουμε την ειρηνική ανάπτυξη εθνών, ελεύθερων από εξαναγκασμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στην ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών. Τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να καθιστούν δυνατή τη διατήρηση της ειρήνης και της ανεξαρτησίας για όλα τα μέλη τους. Ωστόσο, δεν θα επιτύχουμε την υλοποίηση των στόχων μας, αν δεν είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους λαούς να διατηρήσουν τους ελεύθερους θεσμούς τους και την εθνική τους ακεραιότητα ενάντια στα επιθετικά κινήματα που επιζητούν να τους επιβάλουν ολοκληρωτικά καθεστώτα. Είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια ότι κάθε φορά που ολοκληρωτικά καθεστώτα επιβάλλονται στους ελεύθερους λαούς, με άμεση ή έμμεση επιθετική ενέργεια, τότε υπάρχει υπονόμευση της διεθνούς ειρήνης, κατά συνέπεια και υπονόμευση της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στους λαούς αρκετών χωρών του κόσμου και ενάντια στη θέλησή τους είχαν επιβληθεί μέχρι πρό τινος ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προέβαινε σε συχνές διαμαρτυρίες κατά του εξαναγκασμού και του εκφοβισμού, κατά παράβαση της Συμφωνίας της Γιάλτας, στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Πρέπει επίσης να δηλώσω ότι και σε αρκετές άλλες χώρες υπήρξαν παρόμοιες εξελίξεις.

Αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια ιστορία σχεδόν κάθε έθνος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε εναλλακτικούς τρόπους ζωής. Η επιλογή πάρα πολύ συχνά δεν είναι ελεύθερη.

Ένας τρόπος ζωής βασίζεται στη θέληση της πλειονότητας, και αυτός διακρίνεται για τους ελεύθερους θεσμούς, την αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, τις ελεύθερες εκλογές, τις εγγυήσεις για την ατομική ελευθερία, την ελευθερία του λόγου και του θρησκεύματος, και την ελευθερία από πολιτική καταπίεση.

Ο άλλος τρόπος ζωής βασίζεται στη θέληση μιας μειοψηφίας που με βία επιβλήθηκε στην πλειοψηφία. Θεμελιώνεται στον τρόμο και στην καταπίεση, στη λογοκρισία του τύπου και του ραδιοφώνου, τις νόθες εκλογές και στην κατάργηση των προσωπικών ελευθεριών.

Πιστεύω ότι πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να είναι η υποστήριξη των ελεύθερων λαών που αντιστέκονται στις απόπειρες με στόχο την καθυπόταξη τους είτε από ένοπλες μειοψηφίες είτε από εξωτερικές απειλές.

Πιστεύω ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους ελεύθερους λαούς να διαμορφώσουν τις τύχες τους με το δικό τους τρόπο.

Πιστεύω ότι η βοήθειά μας πρέπει να είναι κυρίως οικονομική και χρηματική και να αποσκοπεί στην οικονομική σταθερότητα και την τακτική πολιτική διαδικασία.

Ο κόσμος δεν είναι στατικός, και το διεθνής κατάσταση πραγμάτων δεν είναι ιερή. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αλλαγές στην κατάσταση πραγμάτων κατά παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με μεθόδους τέτοιες όπως της επιβολής ή με μεθοδεύσεις όπως της πολιτικής διήθησης. Βοηθώντας τα ελεύθερα και ανεξάρτητα έθνη να διατηρήσουν την ελευθερία τους συμβάλλουμε στη εφαρμογή των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αρκεί να ρίξουμε μόνον μια ματιά στο χάρτη, για να αντιληφθούμε ότι η επιβίωση και η ακεραιότητα του Ελληνικού έθνους έχουν πολύ σοβαρή σημασία για την ευρύτερη κατάσταση. Αν η Ελλάδα περιέλθει στον έλεγχο της οπλισμένης μειοψηφίας, το αποτέλεσμα στη γείτονά της, Τουρκία, θα είναι άμεση και σοβαρή. Ταραχή και αταξία θα απλωθούν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, η εξαφάνιση της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους θα έχει βαθύτατες συνέπειες σε ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι λαοί παλεύουν μέσα σε μεγάλες αντιξοότητες να διατηρήσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους ενόσω επιχειρούν να διορθώσουν τις καταστροφές του πολέμου.

Θα ήταν μια ανείπωτη τραγωδία αν αυτές οι χώρες, που πάλεψαν για τόσον καιρό ενάντια σε συντριπτικές πιθανότητες, χάσουν τη μάχη για την οποία έκαναν τόσες θυσίες. Η κατάρρευση των ελεύθερων θεσμών και η απώλεια της ανεξαρτησίας τους θα ήταν καταστροφική όχι μόνον γι’αυτές αλλά και για τον κόσμο. Η αποθάρρυνση και η ενδεχόμενη αποτυχία θα ήταν η μοιραία εξέλιξη για πολλούς γειτονικούς λαούς που παλεύουν να διατηρήσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.

Αν δεν συνδράμουμε την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτή τη μοιραία στιγμή, το αποτέλεσμα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες και για τη Δύση και για την Ανατολή.

Πρέπει να αναλάβουμε άμεση και αποφασιστική δράση.

Ζητώ, επομένως, την έγκριση του Κογκρέσου για βοήθεια προς την Ελλάδα ύψους 400.000.000 δολαρίων ως τις 30 Ιουνίου 1948. Αιτούμενος αυτό το κονδύλιο, έλαβα υπόψη μου το μέγιστο ποσό βοήθειας που θα δινόταν για την ανακούφιση της Ελλάδας από το σύνολο των 350.000.000 δολαρίων, ποσό για το οποίο πρόσφατα ζήτησα την έγκριση του Κογκρέσου για την καταπολέμηση του λιμού και της δοκιμασίας στις χώρες που καταστράφηκαν από τον πόλεμο.

Εκτός από τα κονδύλια, ζητώ την έγκριση του Κογκρέσου για απόσπαση πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού στην Ελλάδα και την Τουρκία, σε ανταπόκριση στην έκκληση αυτών των χωρών να τις συνδράμουμε στην ανοικοδόμησή τους, με αρμοδιότητα την εποπτεία της χρήσης της χρηματικής και υλικής βοήθειας που θα τους προσφέρουμε. Συστήνω επίσης την έγκριση για εκπαίδευση και άσκηση επιλεγμένου προσωπικού από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Τέλος, ζητώ την έγκριση του Κογκρέσου για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη χρήση των κονδυλίων που θα εγκριθούν, ώστε να γίνει η προμήθεια αγαθών και εφοδίων.

Αν χρειαστούν περαιτέρω κονδύλια ή περαιτέρω έγκριση ενεργειών για την υλοποίηση των στόχων που καταγράφηκαν σε αυτό το μήνυμα, δεν θα διστάσω να φέρω το θέμα στο Κογκρέσο. Στο θέμα αυτό ο Εκτελεστικός και ο Νομοθετικός κλάδος της Κυβέρνησης πρέπει να εργαστούν από κοινού.

Η πορεία που χαράσσουμε είναι σοβαρή.

Δεν θα τη συνιστούσα αν η εναλλακτική προς αυτήν δεν ήταν ακόμη σοβαρότερη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισέφεραν 341.000.0000.0000 δολάρια για την νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή είναι μια επένδυση στην ελευθερία και την ειρήνη του κόσμου.

Η βοήθεια την οποία συνιστώ προς την Ελλάδα και την Τουρκία ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από το ένα δέκατο του ενός εκατοστού αυτής της επένδυσης. Είναι θέμα κοινής λογικής ότι οφείλουμε να σφαλίσουμε αυτή την επένδυση και να εξασφαλίσουμε ότι δεν ήταν μάταιη.

Τα σπέρματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων βλασταίνουν στη αθλιότητα και την ένδεια. Ριζώνουν και μεγαλώνουν στο κακό έδαφος της φτώχειας και της σύγκρουσης. Φτάνουν στην ωρίμανση όταν πεθαίνει η ελπίδα του ενός λαού για καλύτερη ζωή. Πρέπει να διατηρήσουμε στη ζωή αυτή την ελπίδα.

Οι ελεύθεροι λαοί του κόσμου προσβλέπουν σε εμάς για στήριξη στον αγώνα τους για τη διατήρηση της ελευθερίας τους.

Αν αρνηθούμε τον ηγετικό ρόλο μας, θα θέσουμε σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη — και βεβαίως θα θέσουμε σε κίνδυνο την ευημερία του δικού μας έθνους.

Μεγάλες ευθύνες έχουν πέσει στους ώμους μας από την γοργή κίνηση των γεγονότων.

Πιστεύω ότι το Κογκρέσο θα δεχθεί αναντίρρητα αυτές τις ευθύνες.

(απόδοση: Δημήτρης Κοκκώνης)