Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Σχέδιο πρότασης αξιολόγησης εκπαιδευτικών (συνέχεια)



ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
1.      Σκοπός και περιεχόμενο της αξιολόγησης στελεχών εκπαίδευσης

1. Η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία περιγράφεται στα επόμενα κεφάλαια του παρόντος, αφορά στα στελέχη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης :
α) το Διευθυντή σχολικής μονάδας,
β) το Διευθυντή Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου,
γ) τον Προϊστάμενο Γραφείου,
δ) το Διευθυντή Εκπαίδευσης και
ε) το Σχολικό Σύμβουλο,
2.  Η διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ολοκληρώνεται στο σύνολό της και σε κάθε περίπτωση εντός της οριζόμενης από το νόμο θητείας τους.
3.  Η αξιολόγηση των στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η συστηματική διαδικασία συλλογής και σύνθεσης των αποτελεσμάτων αλλά και του τρόπου λειτουργίας της διοίκησης και της επιστημονικής-παιδαγωγικής καθοδήγησης της εκπαίδευσης, με σαφή στόχο την με επίγνωση ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η αξιολόγηση επιτρέπει την ανοικτή και αμφίδρομη επικοινωνία και ροή κάθε απαραίτητης πληροφόρησης, για την ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα (διοικητικό και επιστημονικό-παιδαγωγικό). Επίσης δε, συμβάλλει στον εντοπισμό πιθανών αδυναμιών και τον ανασχεδιασμό εκπαιδευτικών παρεμβάσεων ικανών να εισάγουν στοιχεία προστιθέμενης αξίας στο εκπαιδευτικό σύστημα, με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία του προς όφελος της αρμονικής και ισόρροπης ανάπτυξης των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε ανεξαρτήτως φύλου και καταγωγής, να εξελίσσονται σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να δρουν ως ελεύθεροι, υπεύθυνοι και δημοκρατικοί πολίτες.
4., Σκοπός της αξιολόγησης, που προβλέπεται στα επόμενα κεφάλαια του παρόντος, είναι η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης, η κατάκτηση υψηλών επιδόσεων από τους μαθητές και η ολοκληρωμένη πνευματική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Η αξιολόγηση θέτει ως βασικό σημείο αναφοράς το μαθητή και λαμβάνει υπόψη της την εκπαιδευτική κοινότητα, συνολικά. Η αποτίμηση του έργου των στελεχών εκπαίδευσης, σε συνάρτηση με το σύνολο των συντελεστών που εμπλέκονται  στην εκπαιδευτική διαδικασία (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, τοπική κοινωνία, στελέχη και περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης, αποκεντρωμένες υπηρεσίες και Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ., θεσμοθετημένα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι φορείς), συνδέει άμεσα τους στόχους της αξιολόγησης με την εκπαιδευτική πράξη, τα αποτελέσματά της και τους επιδιωκόμενους σκοπούς της εκπαίδευσης. Παράλληλα, επιτρέπει την έγκυρη και αξιόπιστη επαλήθευση και τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης, την αποτύπωση των σύνθετων και πολυεπίπεδων διαδικασιών που συνδέονται με την άσκηση του διοικητικού και επιστημονικού - παιδαγωγικού έργου του στελέχους, καθώς και τη διακρίβωση του τρόπου με τον οποίο η επιστημονική συγκρότηση και η παιδαγωγική κατάρτισή του εκδηλώνονται στο καθημερινό του έργο. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη ότι θεμελιώδεις συνιστώσες για την άσκηση του διοικητικού έργου είναι η ανθρώπινη παιδαγωγική αντιμετώπιση των προβλημάτων, η δημιουργική αντίδραση, η ικανότητα για συνεργασία και ομαδική εργασία, η διαπραγμάτευση των διαφωνιών με σεβασμό της προσωπικότητας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, η δεκτικότητα σε πρωτοποριακές ιδέες και προσεγγίσεις της διοίκησης που προτείνονται από την εκπαιδευτική κοινότητα, η ενδυνάμωση των σχέσεων  και της συνοχής μεταξύ των σχολείων (ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας), των εκπαιδευτικών, των γονέων και της τοπικής κοινωνίας.
5.  Η αξιολόγηση των στελεχών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  διεξάγεται με αναφορά σε πεδία και ειδικότερα κριτήρια αξιολόγησης, που προσδιορίζουν ένα ευρύ φάσμα από αρχές, δεξιότητες, προσόντα, στάσεις και χαρακτηριστικά, τα οποία αφορούν στο διοικητικό και το επιστημονικό - παιδαγωγικό έργο των στελεχών. Οι προϋποθέσεις αυτές θεωρούνται απαραίτητες για την επιτέλεση εποικοδομητικού και αποτελεσματικού έργου από το στέλεχος. Τα πεδία και τα ειδικότερα κριτήρια αξιολόγησης καθορίζονται από το Π.Δ. 25/2002, βάσει του οποίου ορίζονται τα προσόντα, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και από την υπ΄ αριθμό Φ.353.1./324/105657/Δ1 Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία αφορά στα ειδικότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες των στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
6.  Τα πεδία και τα ειδικότερα κριτήρια κάθε πεδίου, που περιγράφονται στο κεφάλαιο 3 και 4 του παρόντος, εμπεριέχουν τη σύνθεση ποικίλων παραμέτρων και δεν περιορίζονται μόνο στην απλή διαπίστωση του βαθμού παρουσίας ή απουσίας μεμονωμένων ή κατακερματισμένων συμπεριφορών και ενεργειών των στελεχών. Η ολοκληρωμένη αποτίμηση του εκπαιδευτικού προκύπτει από μια σαφώς καθορισμένη σε βάθος και εύρος θεώρηση.
7.  Τα πεδία αξιολόγησης είναι κοινά για όλες τις κατηγορίες των στελεχών της παραγράφου 1 του παρόντος κεφαλαίου, ενώ τα ειδικότερα κριτήρια κάθε πεδίου αξιολόγησης διαφοροποιούνται για κάθε μία από τις κατηγορίες των στελεχών της παραγράφου 1 του παρόντος κεφαλαίου, με δεδομένο ότι τα στελέχη συμβάλλουν μεν στην ενιαία λειτουργία του διοικητικού μηχανισμού της εκπαίδευσης, ασκούν δε τη διοίκηση, τον έλεγχο και την εποπτεία στο καθορισμένο και ειδικότερο πλαίσιο καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους.
 8. Για τα στελέχη ισχύουν όλα τα πεδία, όπως περιγράφονται στο παρόν, με αναλογική εφαρμογή των κριτηρίων, όσον αφορά στη βαθμίδα εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια.

2.      Διαδικασία αξιολόγησης

1. Η διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική και εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο για όλες τις κατηγορίες των στελεχών της παραγ. 1 του κεφαλαίου 1 του παρόντος. Ολοκληρώνεται δε, σε κάθε περίπτωση, εντός της οριζόμενης από το νόμο θητείας του αξιολογούμενου στελέχους.
2. Τα στελέχη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της παραγ. 1 του κεφαλαίου 1 του παρόντος αξιολογούνται, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 2986/2002, όπως αυτό τροποποιήθηκε από την παρ. 28 του άρθρου 6 του Ν. 3027/2002, από δύο άλλα στελέχη εκπαίδευσης, ως εξής:
α) Ο Διευθυντής σχολικής μονάδας αξιολογείται από τον Προϊστάμενο Γραφείου ή από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, στην περίπτωση που δεν λειτουργεί Γραφείο, και τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο.
β) Ο Διευθυντής Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου αξιολογείται από τον Προϊστάμενο Γραφείου ή από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, στην περίπτωση που δεν λειτουργεί Γραφείο, και από τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο.
γ) Ο Προϊστάμενος Γραφείου αξιολογείται από τον αρμόδιο Διευθυντή Εκπαίδευσης, ως προς το διοικητικό του έργο, και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, ως προς το επιστημονικό-παιδαγωγικό του έργο.
δ) Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης αξιολογείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ως προς το διοικητικό του έργο και από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, ως προς το επιστημονικό-παιδαγωγικό του έργο.
ε) Ο Σχολικός Σύμβουλος αξιολογείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ως προς το διοικητικό του έργο και από τον οικείο Προϊστάμενο του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, ως προς το επιστημονικό-παιδαγωγικό του έργο. Για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης του Σχολικού Συμβούλου, ο οικείος Προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης υποχρεούται να παρευρεθεί, για τουλάχιστον δύο φορές κατά στη διάρκεια του σχολικού έτους, στην αίθουσα διδασκαλίας, προκειμένου να παρακολουθήσει την πραγματοποίηση υποδειγματικών διδασκαλιών ή ενημερωτικών σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς, από τον αξιολογούμενο.
3. Τα στελέχη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να αξιολογηθούν, μπορούν  οποτεδήποτε, με αίτησή τους στον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, να ζητήσουν την αξιολόγησή τους.
4. Τα στελέχη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αξιολογούνται οποτεδήποτε, εφόσον υπάρχουν σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι.
5. Αρμόδιος για την έναρξη της διαδικασίας της αξιολόγησης των στελεχών, κατά κατηγορία, ορίζεται:
α) Ο οικείος Σχολικός Σύμβουλος για το Διευθυντή σχολικής μονάδας, 
β) Ο οικείος Σχολικός Σύμβουλος για το Διευθυντή Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου,
γ) Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης για τον Προϊστάμενο Γραφείου,
δ) Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης για τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και
ε) Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης για το Σχολικό Σύμβουλο
 Μέσα στα χρονικά πλαίσια της παρ. 1 του παρόντος κεφαλαίου, ο ως άνω στα στοιχεία α, β και γ οριζόμενος αξιολογητής, με έγγραφό του που καταθέτει στο πρωτόκολλο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης,  γνωστοποιεί την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης για κάθε συγκεκριμένο στέλεχος για το οποίο ασκεί αξιολογικά καθήκοντα. Στο ίδιο έγγραφο καθορίζονται η ακριβής ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας αξιολόγησης, καθώς και η ακριβής ημερομηνία ολοκλήρωσής της. Η διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώνεται το αργότερο τέσσερις (4) μήνες από την ημερομηνία έναρξής της.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης υποχρεούται να κοινοποιήσει το ως άνω έγγραφο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσής του στο πρωτόκολλο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, στον αξιολογούμενο για να λάβει γνώση, καθώς και στον δεύτερο αρμόδιο αξιολογητή για να προχωρήσει, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, στην αξιολόγηση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού.
Στις περιπτώσεις των στοιχείων δ και ε, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, που είναι αρμόδιος για την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης, συντάσσει, μέσα στα χρονικά πλαίσια της παρ. 1 του παρόντος κεφαλαίου, έγγραφο με το οποίο γνωστοποιεί την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης για κάθε συγκεκριμένο στέλεχος για το οποίο ασκεί αξιολογικά καθήκοντα. Στο ίδιο έγγραφο καθορίζονται η ακριβής ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας αξιολόγησης, καθώς και η ακριβής ημερομηνία ολοκλήρωσής της. Η διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώνεται το αργότερο τέσσερις (4) μήνες από την ημερομηνία έναρξής της.
            Στη συνέχεια, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κοινοποιεί το ως άνω έγγραφο στον αξιολογούμενο για να λάβει γνώση, καθώς και στον δεύτερο αρμόδιο αξιολογητή για να προχωρήσει, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, στην αξιολόγηση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού.
6. Οι δύο αρμόδιοι αξιολογητές, τρεις μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας της αξιολόγησης, σύμφωνα με το έγγραφο της παρ. 5 του παρόντος κεφαλαίου, υποχρεούνται να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αξιολόγησης και συντάσσουν υποχρεωτικά έκθεση αξιολόγησης ο καθένας.
7. Σε κάθε περίπτωση, ο κατά την παρ. 5 του παρόντος κεφαλαίου οριζόμενος αξιολογητής, αρμόδιος για  την έναρξη της διαδικασίας της αξιολόγησης, τρεις μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας της αξιολόγησης σύμφωνα με το έγγραφο της παρ. 5 του παρόντος κεφαλαίου και πριν τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης, προσκαλεί εγγράφως το αξιολογούμενο στέλεχος να υποβάλει στον ίδιο και στο δεύτερο αξιολογητή, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σ’ αυτόν της έγγραφης πρόσκλησης, έκθεση προσωπικής αυτοαξιολόγησης, βάσει των στοιχείων της αξιολόγησης, αλλά χωρίς αριθμητική βαθμολογία, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 3 εδ α του Ν. 2986/2002 και το κεφάλαιο 7 του παρόντος. Σε περίπτωση που εντός της παραπάνω προθεσμίας δεν υποβληθεί στους δύο αρμόδιους αξιολογητές η έκθεση προσωπικής αυτοαξιολόγησης, οι αξιολογητές προχωρούν, χωρίς αυτήν, στη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης του στελέχους.
8. Οι αξιολογητές λαμβάνουν υπόψη τους την έκθεση προσωπικής αυτοαξιολόγησης του αξιολογουμένου στελέχους και την επισυνάπτουν σε κάθε περίπτωση στην έκθεση αξιολόγησης που συντάσσει και υποβάλλει ο καθένας.
9. Οι εκθέσεις αξιολόγησης που συντάσσονται από τους δύο αρμόδιους αξιολογητές, υποβάλλονται όπως ορίζεται στην παρ. 10 του παρόντος κεφαλαίου, το αργότερο μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης ης διαδικασίας της αξιολόγησης που έχει καθορισθεί με το έγγραφο της παραγράφου 5 του παρόντος κεφαλαίου.
 10. Οι εκθέσεις αξιολόγησης για κάθε στέλεχος συντάσσονται από τους δύο αξιολογητές σε ένα πρωτότυπο η καθεμία και υποβάλλονται στον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Στις περιπτώσεις που ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης είναι ο αρμόδιος αξιολογητής, συντάσσει την έκθεση αξιολόγησης και την καταθέτει στο πρωτόκολλο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.  Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης υποχρεούται, εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή των εκθέσεων αξιολόγησης των δύο αξιολογητών, να κοινοποιήσει αντίγραφά τους στον ενδιαφερόμενο αξιολογούμενο, με ρητή αναφορά της τελικής βαθμολογίας του, σύμφωνα με την παρ. 3 του κεφαλαίου 3, της προθεσμίας για υποβολή ένστασης κατά των εκθέσεων αξιολόγησης, όπως επίσης και του αρμοδίου οργάνου, στο οποίο υποβάλλεται και κρίνεται η ένσταση. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης υποχρεούται να κοινοποιήσει, εντός της παραπάνω προθεσμίας, αντίγραφα των εκθέσεων αξιολόγησης και την τελική βαθμολογία του αξιολογούμενου στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια), στο Τμήμα Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και στο αρμόδιο Γραφείο ή Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου τηρείται ο ατομικός φάκελος του αξιολογούμενου στελέχους.




3. Βαθμολόγηση
1. Οι δύο αρμόδιοι αξιολογητές αξιολογούν, ο καθένας στην έκθεση αξιολόγησης που συντάσσει, το στέλεχος στα πεδία του κεφαλαίου 4 και τον βαθμολογούν στο κάθε πεδίο χωριστά με την κλίμακα της παρ. 4 του παρόντος κεφαλαίου.
2. Οι δύο αρμόδιοι αξιολογητές, ο καθένας στην έκθεση αξιολόγησης που συντάσσει, βαθμολογούν και συνολικά τον αξιολογούμενο. Η συνολική βαθμολογία του αξιολογούμενου είναι το άθροισμα της βαθμολογίας του κάθε βαθμολογούμενου πεδίου, διαιρούμενο με τον αριθμό των βαθμολογούμενων πεδίων.
3. Το άθροισμα της συνολικής βαθμολογίας του στελέχους, από την έκθεση αξιολόγησης του πρώτου αρμόδιου αξιολογητή, και της συνολικής βαθμολογίας του στελέχους, από την έκθεση αξιολόγησης του δευτέρου αρμόδιου αξιολογητή, διαιρείται δια του δύο και το πηλίκο αυτό αποτελεί την τελική βαθμολογία του στελέχους. Η τελική βαθμολογία του αξιολογούμενου στελέχους υπολογίζεται ως ανωτέρω από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.
4. Η κλίμακα για τη βαθμολόγηση του στελέχους σε κάθε πεδίο χωριστά, για τη συνολική βαθμολόγηση αλλά και για την τελική του βαθμολόγηση, είναι η εξής :
Εξαίρετος: 90-100 βαθμοί
Λίαν καλός : 80-89 βαθμοί
Καλός : 60-79 βαθμοί
Μέτριος : 40-59  βαθμοί
Ακατάλληλος : 0-39 βαθμοί
5.  Όταν η τελική βαθμολογία του αξιολογουμένου, όπως προκύπτει σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 1, 2 και 3 του παρόντος κεφαλαίου, είναι από 0-39  βαθμοί (ακατάλληλος), ακολουθείται υποχρεωτικά η διαδικασία του κεφαλαίου 9 του παρόντος.

 
4. Πεδία αξιολόγησης
1. Τα πεδία στα οποία αξιολογούνται και βαθμολογούνται τα στελέχη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τους δύο αρμοδίους αξιολογητές, είναι τα παρακάτω:
1ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης επιτελούν με πληρότητα το επιστημονικό- παιδαγωγικό τους έργο και είναι αφοσιωμένα στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης προς όφελος των μαθητών
2ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης επιδεικνύουν οργανωτική και διοικητική ικανότητα και ασκούν με συνέπεια , υπευθυνότητα και ευελιξία τα καθήκοντά τους.
3ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης υιοθετούν πρακτικές και υλοποιούν διαδικασίες που συμβάλλουν στη βέλτιστη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών πόρων (ανθρώπινων, υλικών και οικονομικών)
4ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης επιδεικνύουν υψηλό βαθμό επαγγελματισμού κατά την εκτέλεση των αξιολογικών τους καθηκόντων
5ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης επικοινωνούν και συνεργάζονται συστηματικά και αποδοτικά με τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας
6ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης είναι σταθερά προσανατολισμένα στην προσωπική τους βελτίωση και στην επαγγελματική τους εξέλιξη
2. Οι δύο αρμόδιοι αξιολογητές αξιολογούν και βαθμολογούν το στέλεχος και στα έξι πεδία της προηγούμενης παραγράφου, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στην επόμενη παράγραφο και βάσει των ειδικότερων κριτηρίων του κάθε πεδίου που ορίζονται στο κεφάλαιο 5 του παρόντος.
3. Τα πεδία της παραγ. 1 του παρόντος κεφαλαίου, στα οποία αξιολογούνται και βαθμολογούνται οι εκπαιδευτικοί, περιγράφονται ειδικότερα ως εξής:

α) 1ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης επιτελούν με πληρότητα το επιστημονικό- παιδαγωγικό τους έργο και είναι αφοσιωμένα στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης προς όφελος των μαθητών:
Τα στελέχη της εκπαίδευσης ενεργούν βάσει της αρχής ότι η διοίκηση της εκπαίδευσης είναι μία διαδραστική διαδικασία μεταξύ ανθρώπων-μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θέτει ως αντικειμενικό στόχο την ενίσχυση και τεκμηρίωση της προόδου των μαθητών και των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τους επίσημους σκοπούς του εκπαιδευτικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης ασκούν τα καθήκοντά τους με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα, κατά το όρια της δικαιοδοσίας τους, λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική και την παιδαγωγική διάσταση των διοικητικών πράξεων. Αξιοποιούν τις εκ του νόμου προβλεπόμενες  αρμοδιότητες εποπτείας, προκειμένου να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της σχολικής ζωής σε κάθε σχολική μονάδα της περιοχής ευθύνης τους, να υλοποιούν καινοτομίες, να διοργανώνουν δραστηριότητες, εκδηλώσεις και προγράμματα επιμορφωτικού χαρακτήρα προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας και στο πλαίσιο διαχείρισης της εκπαιδευτικής πολιτικής, και έχουν την ικανότητα να εμπνέουν τους συνεργάτες και υφισταμένους τους, συμβάλλοντας στη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους και στην προσωπική τους ανάπτυξη.

β) 2ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης επιδεικνύουν οργανωτική και διοικητική ικανότητα και ασκούν με συνέπεια , υπευθυνότητα και ευελιξία τα καθήκοντά τους:
Τα στελέχη της εκπαίδευσης προγραμματίζουν, συντονίζουν και εποπτεύουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και στο πεδίο δικαιοδοσίας τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το σύνολο των ενεργειών και δράσεων που αποσκοπούν στην απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία της εκπαίδευσης. Καθοδηγούν το προσωπικό τους, συμμετέχουν στα οριζόμενα υπηρεσιακά συμβούλια και όργανα διοίκησης, και συνεργάζονται με τη διοικητική ιεραρχία για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και την υλοποίηση εκπαιδευτικών πολιτικών, επιδεικνύοντας στις εισηγήσεις και αποφάσεις τους βαθιά και έγκυρη γνώση των σχετικών θεμάτων και ικανότητα ευελιξίας στο σχεδιασμό δράσεων, στην έγκαιρη αντιμετώπιση θεμάτων και στην εξεύρεση κατάλληλων λύσεων.

γ) 3ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης υιοθετούν πρακτικές και υλοποιούν διαδικασίες που συμβάλλουν στη βέλτιστη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών πόρων (ανθρώπινων, υλικών και οικονομικών):
Τα στελέχη της εκπαίδευσης ενεργούν με πληρότητα, ακεραιότητα και διορατικότητα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των διαδικασιών που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, για την ορθή διαχείριση, συντήρηση και ανανέωση των υλικών υποδομών και μέσων, των μηχανισμών και των οικονομικών πόρων, καθώς  και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

δ) 4ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης επιδεικνύουν υψηλό βαθμό επαγγελματισμού κατά την εκτέλεση των αξιολογικών τους καθηκόντων:
Τα στελέχη της εκπαίδευσης ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητες και τις διαδικασίες που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ή άλλων στελεχών εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού έργου της περιοχής τους. Αξιοποιούν εποικοδομητικά την επιστημονική κατάρτιση και την επαγγελματική τους εμπειρία για την αναγνώριση ορθών πρακτικών, ικανοτήτων και απόδοσης έργου και τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων και ορθολογικών αξιολογικών κρίσεων σε ό,τι αφορά τόσο τους εκπαιδευτικούς/ στελέχη εκπαίδευσης που αξιολογούν όσο και την προσωπική τους αυτοαξιολόγηση. Υποδεικνύουν μεθόδους αντιμετώπισης αδυναμιών και προβλημάτων.

ε) 5ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης επικοινωνούν και συνεργάζονται συστηματικά και αποδοτικά με τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας:
Τα στελέχη της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους, όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, ενεργούν σύμφωνα με την αντίληψη ότι έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες και την κοινωνία και να μεριμνούν για την ανάπτυξη εποικοδομητικής επικοινωνίας και συνεργασίας με τα υπόλοιπα στελέχη της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς, καθώς και τα θεσμοθετημένα αντιπροσωπευτικά τους όργανα. Επίσης, οφείλουν να εμπεδώνουν πλαίσιο συστηματικής συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις υπηρεσίες, τους φορείς, τους ιδιώτες κτλ., για θέματα που αφορούν στη βέλτιστη λειτουργία της εκπαίδευσης και παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού έργου, μέσα από το πρίσμα της ενεργοποίησης και συμμετοχής της κοινωνίας στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων και παρεμβάσεων με δημοκρατικές διαδικασίες και με έμπρακτη εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, συναίνεσης και ευαισθησίας γι’ αυτές.

στ) 6ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης είναι σταθερά προσανατολισμένα στην προσωπική τους βελτίωση και στην επαγγελματική τους εξέλιξη:
Τα στελέχη της εκπαίδευσης, προκειμένου να αναβαθμίσουν το επιστημονικό-παιδαγωγικό και διοικητικό τους έργο, μεριμνούν για τη διαρκή και συνεχιζόμενη ενημέρωση και  επιμόρφωσή τους και ανταλλαγή ιδεών, ώστε  η ανανέωση των γνώσεων, η αξιοποίηση στοιχείων αξιολόγησης και ανατροφοδότησης και η εφαρμογή νέων ή αναθεωρημένων επαγγελματικών τεχνικών και πρακτικών, να αποτελέσουν στοιχεία προστιθέμενης αξίας στο εκπαιδευτικό σύστημα, που ενσωματώνονται τόσο άμεσα από τα ίδια τα στελέχη όσο έμμεσα, από το προσωπικό που διοικούν. Εξάλλου, η αναγνώριση της προσφοράς τους παρέχει προσωπική ικανοποίηση και κίνητρα για την άσκηση του έργου τους.

4. Η έκθεση προσωπικής αυτοαξιολόγησης αφορά και στα έξι πεδία της παραγράφου 1 του παρόντος κεφαλαίου, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στη παράγραφο 3 του παρόντος κεφαλαίου και στο κεφάλαιο 5, καθώς και στο κεφάλαιο 7. 

5. Περιγραφή των ειδικότερων κριτηρίων κάθε πεδίου αξιολόγησης για τις  κατηγορίες των στελεχών. Ορισμός κριτηρίων των αξιολογούμενων, από τους αρμόδιους αξιολογητές.
Α. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
1.Ο Διευθυντής σχολικής μονάδας αξιολογείται και βαθμολογείται στο κάθε πεδίο βάσει των ειδικότερων κριτηρίων που ορίζονται στην επόμενη παράγραφο για το κάθε πεδίο.
2.Τα ειδικότερα κριτήρια, που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση και βαθμολόγηση του Διευθυντή σχολικής μονάδας στο κάθε πεδίο, είναι τα παρακάτω :

α) Ορίζονται 15 κριτήρια για το 1ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης επιτελούν με πληρότητα το επιστημονικό- παιδαγωγικό τους έργο και είναι αφοσιωμένα στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης προς όφελος των μαθητών:

Ανταπόκριση στο 1ο πεδίο
Ο Διευθυντής σχολικής μονάδας .…

1.1 Σχεδιάζει και δίνει σαφείς κατευθύνσεις, ως επιστημονικός-παιδαγωγικός υπεύθυνος του σχολείου, για τη λειτουργία της σχολικής μονάδας, τέτοιες που ικανοποιούν τόσο γενικούς όσο και ειδικούς εκπαιδευτικούς-παιδαγωγικούς στόχους. Ενημερώνει για τον ετήσιο προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου και ενεργοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων, όπως η τήρηση παιδαγωγικών αρχών κατά τη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου, η κατανομή τμημάτων σε σχολικές αίθουσες, ο ορισμός τρόπου παιδαγωγικής αξιοποίησης χώρων του σχολείου, η ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών για την πλήρη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών πόρων και υποδομών του σχολείου κ.ά. (Π.Γ., Σ.Σ.)
1.2 Εποπτεύει την υλοποίηση και τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και αποφάσεων σχετικά με την εκτέλεση του εκπαιδευτικού έργου, σε συνεργασία με τους οικείους Σχολικούς Συμβούλους (πχ., τήρηση βιβλίων ύλης, ολοκλήρωση της διδακτέας εξεταστέας ύλης , συνεργασία με τους διδάσκοντες για τον ορισμό των θεμάτων και των επιτηρητών των εξετάσεων, εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών αξιολόγησης των μαθητών κ.ά.)  (Π.Γ., Σ.Σ.)
1.3 Προωθεί, σε συνεργασία με τον Υποδιευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων, το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊστάμενο Γραφείου και τους Σχολικούς Συμβούλους, την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του προγραμματισμού για αναβάθμιση των εκπαιδευτικών λειτουργιών και της αποτελεσματικότητας της σχολικής μονάδας. Αναλαμβάνει την ευθύνη για την οργάνωση  και λειτουργία των τμημάτων Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Τάξεων Υποδοχής, Φροντιστηριακών Τμημάτων, Ολοήμερου Σχολείου και των λοιπών εκπαιδευτικών καινοτομιών. (Π.Γ., Σ.Σ.)
1.4 Αποτελεί πρότυπο και διαμορφώνει με τη στάση και τη συμπεριφορά του περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών και αποδοτικότητας για την επίτευξη εκπαιδευτικών στόχων από   μαθητές, εκπαιδευτικούς και την εκπαιδευτική κοινότητα, συνολικά. Ενθαρρύνει πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών και μαθητών. (Π.Γ., Σ.Σ.)
1.5  Καλλιεργεί την ανάπτυξη θετικού παιδαγωγικού κλίματος και αρμονικών σχέσεων στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας. Αντιμετωπίζει, διαπραγματεύεται, διαχειρίζεται και διευθετεί αντιπαραθέσεις που ανακύπτουν μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, κατά τρόπο που συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση ελεύθερων, υπεύθυνων, δημοκρατικών και ευαισθητοποιημένων πολιτών.  (Π.Γ., Σ.Σ.)
1.6 Συζητάει και μοιράζεται την εμπειρία και τη γνώση του με τους διδάσκοντες και την ιεραρχία, για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή των βέλτιστων σε κάθε περίπτωση εκπαιδευτικών πρακτικών, προγραμμάτων και δράσεων. Υιοθετεί ευέλικτες προσαρμογές, σε συνάρτηση πάντοτε με τον ετήσιο χρονοπρογραμματισμό, τις υπάρχουσες δυνατότητες και τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις. (Π.Γ., Σ.Σ.)
1.7 Καθοδηγεί και ευαισθητοποιεί τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Σχολικούς  Συμβούλους, ώστε να ενεργούν βάσει της αρχής ότι κάθε μαθητής είναι ικανός να μάθει και ότι όλοι οι μαθητές μπορούν να ανταποκριθούν με την κατάλληλη υποστήριξη σε ένα πλαίσιο μάθησης υψηλών προδιαγραφών. Υποστηρίζει ενέργειες που αφορούν στην ανίχνευση και αναζήτηση των ιδιαίτερων αναγκών και ικανοτήτων των μαθητών, καθώς και στην εφαρμογή εξατομικευμένης παιδαγωγικής προσέγγισης, εφόσον είναι απαραίτητο. Ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος μάθησης και κινήτρων παραμονής των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα, με σκοπό την αυτενέργειά τους ως προς τη μάθηση και τη συνεχή προσωπική τους εξέλιξη. (Π.Γ., Σ.Σ.)
1.8 Ανταποκρίνεται με συνέπεια στα διδακτικά του καθήκοντα, σχεδιάζει και οργανώνει τη διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών. Αξιοποιεί τις καταλληλότερες - σε σχέση με τις αντικειμενικές συνθήκες - προσεγγίσεις και μεθόδους διδασκαλίας και μεταδίδει με σαφήνεια και ορθότητα νέες έννοιες, με τρόπο ώστε να γίνονται κατανοητές από τους μαθητές και να συνδέονται  με προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες τους. (Σ.Σ.)
1.9 Διαπιστώνει με διάφορους τρόπους το βαθμό κατανόησης και εμπέδωσης του περιεχομένου του μαθήματος. Αποσαφηνίζει βασικά θέματα και ανταποκρίνεται σε όλα τα ερωτήματα των μαθητών, μεριμνώντας παράλληλα για την κάλυψη μαθησιακών κενών. Προτρέπει και καθοδηγεί τους μαθητές στην αναζήτηση και διαχείριση ποικίλων πηγών πληροφόρησης, στην ανάληψη πρωτοβουλιών διερεύνησης, ανάλυσης και σύνθεσης στοιχείων και στην πραγματοποίηση δημιουργικών εργασιών, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητές τους. ( Σ.Σ.)
1.10 Αξιοποιεί αποτελεσματικά τα διαθέσιμα εποπτικά μέσα, το διδακτικό υλικό, τον εργαστηριακό εξοπλισμό, τα τεχνολογικά εργαλεία και εφαρμογές, τη σχολική βιβλιοθήκη  και άλλους εκπαιδευτικούς πόρους, για την ενίσχυση της διδασκαλίας του. Ενθαρρύνει και εξοικειώνει τους μαθητές στη χρήση των πόρων αυτών. ( Σ.Σ.)
1.11 Υποστηρίζει την  ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων στο πλαίσιο της διδασκαλίας και της σχολικής ζωής. Ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες που προωθούν τη συνεργατική μάθηση και τις αξίες του σεβασμού προς την προσωπικότητα και τις ιδέες των άλλων. Τους προτρέπει να ενεργούν ως πηγή γνώσεων και εμπειριών για τους συμμαθητές τους, να αναλαμβάνουν με αυτοπεποίθηση  πρωτοβουλίες και να στηρίζουν το ρόλο των άλλων μέσα στην ομάδα. (Π.Γ., Σ.Σ.)
1.12 Μεριμνά, ως εκπαιδευτικός λειτουργός και ως Διευθυντής της σχολικής μονάδας, για την αξιοποίηση όλων των μορφών αξιολόγησης των μαθητών, που προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για τη γνωστοποίηση των αξιολογικών κριτηρίων στους μαθητές και τη διεξαγωγή ορθολογικών και τεκμηριωμένων κρίσεων σχετικά με την επίδοση και τη διαγωγή τους. (Π.Γ., Σ.Σ.)
1.13 Αξιοποιεί, σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων, δεδομένα ανατροφοδότησης από το επιτελούμενο εκπαιδευτικό έργο της σχολικής μονάδας, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και τις ανάγκες των μαθητών.  Ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί και οφείλει να γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους Σχολικούς  Συμβούλους και τα Στελέχη της εκπαίδευσης, καθοδηγεί την αναπροσαρμογή παιδαγωγικών πρακτικών και εφαρμόζει βελτιωτικές παρεμβάσεις, ώστε να εκπληρωθούν οι εκπαιδευτικοί στόχοι. (Π.Γ., Σ.Σ.)
1.14 Μεριμνά ώστε το σχολείο να λειτουργεί και ως μονάδα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα διοικητικά, παιδαγωγικά και επιστημονικά. Εφαρμόζει διαδικασίες που ενισχύουν την συμμετοχή του Συλλόγου Διδασκόντων στη διαμόρφωση και υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων ενδοσχολικής ή άλλων μορφών επιμόρφωσης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Σχολικούς Συμβούλους και τα λοιπά Στελέχη της εκπαίδευσης. (Π.Γ., Σ.Σ.)
1.15 Φροντίζει για την πραγματοποίηση και την ανάδειξη του μορφωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα επισκέψεων και εκδρομών των μαθητών σε τόπους και χώρους ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς, σε παραγωγικές επιχειρήσεις, κ.ά. Ενημερώνει σχετικά τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο και το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο Γραφείου. (Π.Γ., Σ.Σ.)

Όλα τα κριτήρια του 1ου Πεδίου, δηλαδή τα 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 1.10, 1.11, 1.12, 1.13, 1.14 και 1.15 αφορούν την αξιολόγηση που γίνεται από τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο και τα κριτήρια 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.7, 1.11, 1.12, 1.13 1.14 και 1.15 αφορούν την αξιολόγηση που γίνεται από τον Προϊστάμενο Γραφείου ή από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, στην περίπτωση που δεν λειτουργεί Γραφείο.
Η έκθεση αυτοαξιολόγησης στο 1ο Πεδίο γίνεται με αναφορά σε όλα τα παραπάνω κριτήρια.

β) Ορίζονται 12 κριτήρια για το 2ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης επιδεικνύουν οργανωτική και διοικητική ικανότητα και ασκούν με συνέπεια , υπευθυνότητα και ευελιξία τα καθήκοντά τους
Ανταπόκριση στο 2ο πεδίο
O Διευθυντής σχολικής μονάδας .….

2.1 Καταρτίζει τον ετήσιο προγραμματισμό ενεργειών της σχολικής μονάδας, θέτοντας προτεραιότητες και στόχους σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων. Συντονίζει  και παρακολουθεί αποτελεσματικά την υλοποίησή τους. Εκπροσωπεί με υπευθυνότητα το σχολείο σε τρίτους και παραμένει όλες τις εργάσιμες ώρες στο σχολείο. (Π.Γ., Σ.Σ.)
2.2 Μεριμνά για την κατάρτιση και την ορθή λειτουργία του ωρολογίου προγράμματος, την ανάθεση των διδασκόμενων μαθημάτων και σχολικών δραστηριοτήτων και την ισότιμη κατανομή καθηκόντων (εφημερίας, υπευθύνων τμημάτων και σχολικών εορτών, μισθοδοτικών, υπερωριακής διδασκαλίας κ.ά.) στα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων. Επιδεικνύει κατανόηση και κοινωνική ευαισθησία και ενημερώνει τους συναδέλφους του για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, θέτοντας ένα σαφές πλαίσιο συνεργασίας, στόχων και κοινής συναίνεσης, ώστε ο κάθε εκπαιδευτικός να συμβάλλει εποικοδομητικά ανάλογα με τις ικανότητές του, το επιστημονικό του υπόβαθρο  και την εμπειρία του στην ομαλή λειτουργία του σχολείου. (Π.Γ.)
2.3 Λαμβάνει κατάλληλες αποφάσεις βασιζόμενες στην αναζήτηση και την ορθολογική θεώρηση όλων των απαιτούμενων πληροφοριών και παραμέτρων που σχετίζονται με τα ανακύπτοντα θέματα. (Π.Γ., Σ.Σ.)
2.4  Επιδεικνύει ικανότητα στο να αναλύει και να επεξεργάζεται πολύπλοκες πληροφορίες και στοιχεία και να εντοπίζει τα ουσιώδη στοιχεία που χαρακτηρίζουν και καθορίζουν την επίλυση διοικητικών, οργανωτικών και λειτουργικών προβλημάτων της σχολικής μονάδας. (Π.Γ., Σ.Σ.)
2.5 Ενεργεί έγκαιρα και με ταχύτητα για την πρόληψη προβλημάτων και την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων που παρακωλύουν ή διακόπτουν την ομαλή λειτουργία του σχολείου (τροποποίηση ωρολογίου προγράμματος σε περιπτώσεις απουσίας εκπαιδευτικών, αντιμετώπιση ατυχημάτων, διευθέτηση συγκρούσεων επικοινωνιακού και κοινωνικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της σχολικής ζωής κ.ά.)  και εφαρμόζει εντελλόμενες αποφάσεις στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Εφαρμόζει άμεσα τις εντελλόμενες αποφάσεις πολιτικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. (Π.Γ.)
2.6 Γνωρίζει και εφαρμόζει την εκπαιδευτική νομοθεσία, ασκεί με συνέπεια και υπευθυνότητα τα καθήκοντά του, διασφαλίζοντας  την τήρηση και τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων νόμιμων διαδικασιών,  υπηρεσιακών εγγράφων και αρχείων (υπηρεσιακής αλληλογραφίας,   εγγραφής, μετεγγραφής και ελέγχου φοίτησης μαθητών, διανομής διδακτικών βιβλίων, έκδοσης τίτλων σπουδών μαθητών, διεξαγωγής εξετάσεων, εκκαθάρισης αποδοχών προσωπικού του σχολείου, τήρησης υπηρεσιακών φακέλων εκπαιδευτικών, υποβολής εκθέσεων αυτοαξιολόγησης εκπαιδευτικών στους αρμόδιους Σχολικούς Συμβούλους και στον Προϊστάμενο Γραφείου κ.ά.). (Π.Γ.)
2.7 Εξασφαλίζει την αποτελεσματική συνεργασία με την ιεραρχία και τα αρμόδια Στελέχη της εκπαίδευσης για την απρόσκοπτη λειτουργία του διοικητικού μηχανισμού. Ενημερώνει   Σχολικούς Συμβούλους /Προϊστάμενο Γραφείου/ Διευθυντή Εκπαίδευσης για  θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους και συμμετέχει σε συσκέψεις με αυτούς, επιδιώκοντας την απλούστευση των διαδικασιών και την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών της σχολικής μονάδας. (Π.Γ., Σ.Σ.)
2.8 Συγκαλεί συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων κατά τα προβλεπόμενα από το νόμο, συμμετέχει σε συλλογικά όργανα, υπηρεσιακά συμβούλια κτλ. και διασφαλίζει την ορθή και αποδοτική λειτουργία τους και το σεβασμό, την αποδοχή και την υλοποίηση των αποφάσεών τους. Συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας, καθώς και στην αποτελεσματική  διευθέτηση κρίσεων και συγκρούσεων. (Π.Γ.)
2.9 Δημιουργεί προϋποθέσεις για την εποικοδομητική και αρμονική συνεργασία μεταξύ των μελών του προσωπικού (Υποδιευθυντή-ες και συλλόγου διδασκόντων). Λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις τους και ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους  στη διαμόρφωση προτάσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βέλτιστη λειτουργία της σχολικής μονάδας. (Π.Γ., Σ.Σ.)
2.10 Αξιοποιεί τους ενδεδειγμένους και θεσμοθετημένους μηχανισμούς οργάνωσης, ελέγχου και εποπτείας των επιτελούμενων εργασιών και ενδοϋπηρεσιακής επικοινωνίας. Προβαίνει με σύνεση στις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις υπηρεσιακές ενέργειες, προκειμένου να διευθετούνται προβλήματα μη ανταπόκρισης των διδασκόντων στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντά τους. Π.χ., μη τήρηση ωραρίου διδασκαλίας, μη άσκηση εφημερίας κ.ά. (Π.Γ.)
2.11 Εξασφαλίζει τη συνεπή τήρηση της καθαριότητας του σχολικού χώρου από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και, γενικά, των κανόνων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών και τη σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργία του σχολικού κυλικείου. (Π.Γ.)
2.12 Εποπτεύει το βοηθητικό προσωπικό του σχολείου (γραμματέας, προσωπικό καθαριότητας, επιστάτης κτλ.) και  μεριμνά για την ικανοποιητική ανταπόκρισή τους στα καθήκοντά τους ή για την ομαλή διευθέτηση θεμάτων που σχετίζονται με τις εργασίες τους. (Π.Γ.)

Για την αξιολόγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στο 2ο πεδίο, τα κριτήρια  2.1, 2.3, 2.4, 2.7 και 2.9 αφορούν την αξιολόγηση που γίνεται από τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο και όλα τα κριτήρια, δηλαδή 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.7, 2.8, 2.9, 2.10, 2.11 και 2.12 αφορούν την αξιολόγηση που γίνεται από τον Προϊστάμενο Γραφείου ή από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, στην περίπτωση που δεν λειτουργεί Γραφείο.
Η έκθεση αυτοαξιολόγησης στο 2ο Πεδίο γίνεται με αναφορά σε όλα τα παραπάνω κριτήρια.

γ) Ορίζονται 9 κριτήρια για το 3ο Πεδίο: Τα Στελέχη της εκπαίδευσης υιοθετούν πρακτικές και υλοποιούν διαδικασίες που συμβάλλουν στη βέλτιστη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών πόρων (ανθρώπινων, υλικών και οικονομικών).

Ανταπόκριση στο 3ο πεδίο
O Διευθυντής σχολικής μονάδας .….

3.1 Αναλαμβάνει την ευθύνη και την εποπτεία για τον προσδιορισμό αναγκών της σχολικής μονάδας, για την κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού, καθώς και για τις ενέργειες μέσω των οποίων θα εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι. Γνωστοποιεί έγκαιρα με έγγραφό του προς τον Προϊστάμενο του Γραφείου ή της Διεύθυνσης τις ανάγκες  της σχολικής μονάδας σε διδακτικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν τα κενά με μόνιμους, προσωρινούς αναπληρωτές ή ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. (Π.Γ., Σ.Σ.)
3.2 Έχει σαφή και συνολική αντίληψη της πραγματικότητας που αντιμετωπίζει, κάνει ρεαλιστικές προβλέψεις, προνοεί για ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες, και λαμβάνει αποφάσεις για οικονομικά θέματα με γνώμονα την επίτευξη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων με τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα (π.χ., κάλυψη υποχρεωτικού ωραρίου διδασκόντων μέσω της λειτουργίας τμημάτων Ολοήμερου Σχολείου, χορωδίας ή ορχήστρας, προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, τάξεων υποδοχής κ.ά.) (Π.Γ., Σ.Σ.)
3.3 Επιδεικνύει επιχειρησιακό πνεύμα και ευχέρεια επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης στον οικονομικό  σχεδιασμό και στην εξασφάλιση οικονομικών-υλικών πόρων. Διερευνά, αναζητά διεξοδικά και αξιοποιεί όλους τους δυνατούς τρόπους χρηματοδότησης και γενικότερα ενίσχυσης της σχολικής μονάδας που διοικεί. Π.χ., συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς για την επίλυση προβλημάτων στέγασης, προσθήκης-επέκτασης διδακτικών χώρων (γυμναστηρίου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων κ.ά.). Ενθαρρύνει τη διασύνδεση σχολείου και τοπικής κοινωνίας, στηρίζει ποικίλες δραστηριότητες εκπαιδευτικού περιεχομένου, όπως θεατρικές παραστάσεις, έκδοση μαθητικών εφημερίδων, εργασιών κ.ά. (Π.Γ.)
3.4  Μεριμνά για τη δίκαιη αντιμετώπιση θεμάτων και την ορθολογική κατανομή οικονομικών πόρων στους τομείς που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου, βάσει της τεκμηρίωσης προτεραιοτήτων που έχουν προσδιοριστεί και κατά τη συνεργασία του με τα μέλη της  εκπαιδευτικής κοινότητας (Υποδιευθυντή, συλλόγου διδασκόντων, μαθητικών κοινοτήτων και συλλόγου γονέων-κηδεμόνων). Τέτοιες προτεραιότητες μπορεί να αφορούν σε προμήθεια διδακτικών και εποπτικών μέσων, λοιπών αναλωσίμων, μέσω Σχολικής Επιτροπής κ.ά. (Π.Γ.)
3.5 Παρακολουθεί, ελέγχει συστηματικά και τηρεί συνεπές αρχείο για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων, ώστε να εφαρμόζονται με διαφάνεια, εγκυρότητα και μέσα στα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια οι προβλεπόμενες σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο διαδικασίες απορρόφησης, αξιοποίησης και απόδοσης των παραστατικών τους. (Π.χ. συγκρότηση και έλεγχο επιτροπών προμηθειών και παραλαβής εξοπλισμού ή άλλου υλικού, ορθή λειτουργία Σχολικής Επιτροπής, εποπτεία της διαμόρφωσης και αναδιαμόρφωσης σχολικών χώρων, ανάπτυξης Σχολικών Βιβλιοθηκών, εργαστηρίων κ.ά.). (Π.Γ.)
3.6 Υποστηρίζει και ενεργοποιεί την εκπαιδευτική κοινότητα για την ανάληψη και ολοκλήρωση δράσεων, όπως, π.χ., προγράμματα Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, επιμόρφωσης στις νέες τεχνολογίες, Ολυμπιακής Παιδείας κ.ά. Καθοδηγεί και αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα ανακύπτουν κατά την εφαρμογή τους, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής απορροφητικότητας διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων μέσω επιχειρησιακών, ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων προς όφελος της μαθησιακής διαδικασίας και της βέλτιστης αξιοποίησης της υλικοτεχνικής υποδομής της σχολικής μονάδας. (Π.Γ., Σ.Σ.)
3.7 Χρησιμοποιεί τεχνικές για τη στατιστική ανάλυση, τον απολογισμό, την αξιολόγηση και συγκριτική μελέτη δράσεων οικονομικού χαρακτήρα, για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την ωφελιμότητα των επιχειρούμενων δράσεων και ενεργειών για τον οικονομικό προγραμματισμό μελλοντικών δράσεων. (Π.Γ.)
3.8 Συνεργάζεται με τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, ΠΛΗΝΕΤ, ΕΚΦΕ, κ.α., τους υπεύθυνους των εργαστηρίων του σχολείου, τον Υποδιευθυντή και το προσωπικό του σχολείου και εποπτεύει τη διενέργεια τακτικών ελέγχων και διαδικασιών συντήρησης και επισκευής και ανανέωσης του εργαστηριακού εξοπλισμού, των επίπλων και των σχολικών υποδομών γενικότερα. (Π.Γ.)
3.9 Αναζητά και αξιοποιεί κινητούς ή εκτός σχολικής μονάδας εκπαιδευτικούς πόρους ή διαθέσιμες υποδομές της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων π.χ. Σ.Ε.Κ., Ε.Κ.Φ.Ε., Κ.Π.Ε., κινητές βιβλιοθήκες, δημόσια γυμναστήρια, φορείς- χώρους πρακτικής άσκησης μαθητών, δανειζόμενα εποπτικά υλικά ή πακέτα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων κ.ά. (Π.Γ., Σ.Σ.)

Για την αξιολόγηση του Διευθυντή σχολικής μονάδας στο 3ο πεδίο, τα κριτήρια 3.1, 3.2, 3.6 και 3.9 αφορούν την αξιολόγηση που γίνεται από τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο και όλα τα κριτήρια, δηλαδή  3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6, 3.7, 3.8 και 3.9 αφορούν την αξιολόγηση που γίνεται από τον Προϊστάμενο Γραφείου ή από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, στην περίπτωση που δεν λειτουργεί Γραφείο.
Η έκθεση αυτοαξιολόγησης στο 3ο Πεδίο γίνεται με αναφορά σε όλα τα παραπάνω κριτήρια.

δ) Ορίζονται 15 κριτήρια για το 4ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης επιδεικνύουν υψηλό βαθμό επαγγελματισμού κατά την εκτέλεση των αξιολογικών τους καθηκόντων:

Ανταπόκριση στο 4ο πεδίο
O Διευθυντής σχολικής μονάδας .….

4.1 Ολοκληρώνει και υποβάλλει έγκαιρα το σύνολο των αξιολογικών εκθέσεων διδακτικού προσωπικού για τις οποίες έχει αρμοδιότητα  σύμφωνα με τη νομοθεσία, και εισηγείται σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση του αξιολογούμενου. (Π.Γ., Σ.Σ.)
4.2 Αξιοποιεί διεξοδικά το σύνολο των τεκμηρίων, διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο, εφαρμόζει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και διαμορφώνει κρίση δίκαιη, έγκυρη και αντικειμενική, σύμφωνα με τα οριζόμενα κριτήρια αξιολόγησης, και σε σχέση με τις παραμέτρους του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού– εργασιακού περιβάλλοντος του αξιολογούμενου. Λαμβάνει υπόψη του, εφόσον έχει υποβληθεί, τη σχετική έκθεση αυτοαξιολόγησης του αξιολογούμενου εκπαιδευτικού. (Π.Γ., Σ.Σ.)
4.3 Επικοινωνεί και συνεργάζεται με τον αξιολογούμενο για τη διεξαγωγή της αξιολόγησης σε κλίμα αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης. (Π.Γ., Σ.Σ.)
4.4 Επισημαίνει και διατυπώνει με σαφήνεια θετικά και αρνητικά στοιχεία  για την απόδοση του αξιολογούμενου στο έργο του, ώστε να κατανοηθούν από αυτόν και να συνδεθούν με συγκεκριμένες προσδοκίες και προτεραιότητες για βέλτιστη προσφορά έργου. (Π.Γ., Σ.Σ.)
4.5 Προσδιορίζει  και προτείνει κατάλληλες πρακτικές, δράσεις υποστήριξης και επιμόρφωσης για την εξάλειψη αδυναμιών του αξιολογούμενου και την ενίσχυση της αυτογνωσίας του ως προς την συγκρότησή του και την άσκηση του επιστημονικού-παιδαγωγικού και διοικητικού του έργου. (Π.Γ., Σ.Σ.)
4.6 Μεριμνά για τη σύνταξη και την υποβολή έκθεσης αυτοαξιολόγησης, βάσει των στοιχείων αξιολόγησης, στην οποία διατυπώνει τεκμηριωμένα την προσωπική του αποτίμηση για το διοικητικό και επιστημονικό-παιδαγωγικό του έργο, με άξονες αναφοράς το σχεδιασμό, την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει. (Π.Γ., Σ.Σ.)

Για την αξιολόγηση του Διευθυντή σχολικής μονάδας στο 4ο πεδίο, όλα τα κριτήρια, δηλαδή 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5 και 4.6   αφορούν την αξιολόγηση που γίνεται από τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο. Επίσης όλα τα κριτήρια, δηλαδή 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5 και 4.6 αφορούν την αξιολόγηση που γίνεται από τον Προϊστάμενο Γραφείου ή από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, στην περίπτωση που δεν λειτουργεί Γραφείο.


Η έκθεση αυτοαξιολόγησης στο 4ο Πεδίο γίνεται με αναφορά σε όλα τα παραπάνω κριτήρια.

ε) Ορίζονται 9 κριτήρια για το 5ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης επικοινωνούν και συνεργάζονται συστηματικά και αποδοτικά με τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας:


Ανταπόκριση στο 5ο πεδίο
O Διευθυντής σχολικής μονάδας .….

5.1 Διαθέτει ηγετικά προσόντα και ικανότητες αποτελεσματικής προφορικής και γραπτής επικοινωνίας. Καθοδηγεί και συνεργάζεται με τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας επιδεικνύοντας ενδιαφέρον και αλληλεγγύη προς αυτά, με τρόπο που να δημιουργεί ενότητα και κύρος στη συλλογική λειτουργία του σχολείου ως μονάδας και σε σχέση με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Εμπνέει κοινό εκπαιδευτικό όραμα και ενθαρρύνει την ενεργοποίηση και την αφοσίωση των εμπλεκομένων στην επίτευξη προόδου σε ό,τι αφορά στόχους προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας. (Π.Γ., Σ.Σ.)
5.2 Ενημερώνει το διδακτικό προσωπικό και ιδιαίτερα τους νεότερους εκπαιδευτικούς, με σαφήνεια και πληρότητα για την εκπαιδευτική πολιτική, τους στόχους και το έργο του σχολείου. Διευκολύνει την ενημέρωση των εκπαιδευτικών από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα. (Π.Γ., Σ.Σ.)
5.3 Συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος που εμπνέει τη δημοκρατική συμπεριφορά των διδασκόντων και των μαθητών, την αποδοχή και εφαρμογή κανόνων για την υποδειγματική λειτουργία του σχολείου. Επιδιώκει, όπου είναι δυνατόν, τη συνδιαμόρφωση κανόνων με τη συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων και των μαθητικών κοινοτήτων, και τη λήψη αποφάσεων με δημοκρατικές διαδικασίες χωρίς να παραβιάζεται η αρχή των διακριτών ρόλων διδάσκοντος και διδασκόμενου. (Π.Γ.)
5.4 Συνεργάζεται με τον Υποδιευθυντή και τους διδάσκοντες ισότιμα και με πνεύμα αλληλεγγύης, τόσο σε επίπεδο συλλόγου διδασκόντων όσο και σε επίπεδο ατομικό. Διατηρεί και ενισχύει τη συνοχή του συλλόγου διδασκόντων, καλλιεργεί και ενθαρρύνει τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των εκπαιδευτικών και παρεμβαίνει για την άμβλυνση αντιθέσεων και τη διευθέτηση προβλημάτων, ώστε το εργασιακό περιβάλλον να έχει θετικό κλίμα και να ενισχύει την απόδοση των εκπαιδευτικών. (Π.Γ., Σ.Σ.)
5.5 Ενημερώνει συστηματικά, με τη συνεργασία του συλλόγου των διδασκόντων, τους μαθητές για τα θέματα που τους αφορούν σε σχέση με το σχολείο, και συνεργάζεται με τις μαθητικές κοινότητες για την οργάνωση της σχολικής ζωής, μέσα σε κλίμα κατανόησης και υπευθυνότητας. (Π.Γ., Σ.Σ.)
5.6 Καταρτίζει, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες, το πρόγραμμα ενημέρωσης των γονέων, το οποίο κοινοποιεί στο σύλλογο γονέων και τον οικείο Διευθυντή ή Προϊστάμενο Εκπαίδευσης και λαμβάνει μέριμνα για τη συστηματική παροχή από το σχολείο κάθε απαραίτητης ενημέρωσης των γονέων/κηδεμόνων για την πρόοδο των παιδιών τους, καθώς και για τη συνεχή αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία προς αντιμετώπιση ενδεχόμενων αδυναμιών, μαθησιακών δυσκολιών, προβλημάτων συμπεριφοράς κ.ά. (Π.Γ.)
5.7 Συνεργάζεται τακτικά με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε αυτοί ως όργανο να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην επίλυση προβλημάτων, στην ηθική και υλική στήριξη του έργου του σχολείου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη στενότερη διασύνδεση σχολείου και κοινωνίας. Συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συλλόγου, όταν προσκαλείται και το θεωρεί αναγκαίο. (Π.Γ.)
5.8 Ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα και επιδεικνύει υψηλό βαθμό επαγγελματισμού και αξιοπιστίας στις συναλλαγές και τις συνεργασίες του, ως νόμιμου εκπροσώπου της σχολικής μονάδας, με την ιεραρχία (οικείο Προϊστάμενο Γραφείου, οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης, οικείους Σχολικούς Συμβούλους κτλ.), τη Σχολική Επιτροπή, την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, τις υγειονομικές υπηρεσίες, τους φορείς που συνεργάζονται με το σχολείο για εκπαιδευτικά προγράμματα, για τη μεταφορά και σίτιση των μαθητών κ.ά. Γνωστοποιεί και παρουσιάζει το έργο του σχολείου στην ευρύτερη κοινωνία. (Π.Γ., Σ.Σ.)
5.9 Παρέχει με υπευθυνότητα πληροφορίες σε κάθε πολίτη που έχει έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. (Π.Γ.)

Για την αξιολόγηση του Διευθυντή σχολικής μονάδας στο 5ο πεδίο, τα κριτήρια 5.1, 5.2, 5.4, 5.5 και 5.8  αφορούν την αξιολόγηση που γίνεται από τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο και όλα τα κριτήρια, δηλαδή 5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5, 5.6, 5.7, 5.8 και 5.9, αφορούν την αξιολόγηση που γίνεται από τον Προϊστάμενο Γραφείου ή από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, στην περίπτωση που δεν λειτουργεί Γραφείο.
Η έκθεση αυτοαξιολόγησης στο 5ο Πεδίο γίνεται με αναφορά σε όλα τα παραπάνω κριτήρια.

στ) Ορίζονται 10 κριτήρια για το 6ο Πεδίο: Τα στελέχη της εκπαίδευσης είναι σταθερά προσανατολισμένα στην προσωπική τους βελτίωση και στην επαγγελματική τους εξέλιξη:

Ανταπόκριση στο 6ο πεδίο
Ο  Διευθυντής σχολικής μονάδας  . ….

6.1 Διαμορφώνει και εκπληρώνει πλαίσιο στόχων, προσαρμοσμένων στις προσωπικές του ανάγκες για βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων και της εργασιακής απόδοσής του. Μεταφέρει και εφαρμόζει την εμπειρία του και νέες γνώσεις στην πράξη, στο σχολείο του οποίου προΐσταται. (Π.Γ., Σ.Σ.)
6.2 Κατέχει ή στοχεύει στην απόκτηση τίτλων σπουδών μετεκπαίδευσης (διδακτορικό δίπλωμα, μεταπτυχιακό τίτλο, μετεκπαίδευση δύο ετών, πτυχίο Σχολής Δημόσιας Διοίκησης), ιδιαίτερα όσον αφορά τη διοίκηση της εκπαίδευσης, με στόχο τον εμπλουτισμό των επιστημονικών-παιδαγωγικών γνώσεών του και τη βελτίωση της άσκησης του διοικητικού, παιδαγωγικού και καθοδηγητικού του έργου και των δεξιοτήτων του επικοινωνίας. (Π.Γ., Σ.Σ.)
6.3 Κατέχει ή στοχεύει στην απόκτηση άλλων τίτλων σπουδών (δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ, τίτλο σπουδών αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πτυχίο ή δίπλωμα μη πανεπιστημιακού μουσικού ιδρύματος κ.ά.), με στόχο τον εμπλουτισμό των επιστημονικών-παιδαγωγικών γνώσεών του και τη βελτίωση της άσκησης του διοικητικού, παιδαγωγικού και καθοδηγητικού του έργου και των δεξιοτήτων του επικοινωνίας. (Π.Γ., Σ.Σ.)
6.4 Έχει συμμετάσχει ή συμμετέχει σε προγράμματα επιμόρφωσης (ετήσια επιμόρφωση: ΣΕΛΜΕ, ΣΕΛΔΕ, ΠΑΤΕΣ, ΑΣΠΑΙΤΕ, εξάμηνη επιμόρφωση, τρίμηνη επιμόρφωση, ταχύρυθμη, κλπ.), ιδιαίτερα όσον αφορά τη διοίκηση της εκπαίδευσης, με στόχο τον εμπλουτισμό των επιστημονικών-παιδαγωγικών γνώσεών του και τη βελτίωση της άσκησης του διοικητικού, παιδαγωγικού και καθοδηγητικού του έργου και των μεθόδων και δεξιοτήτων του επικοινωνίας. (Π.Γ., Σ.Σ.)  
6.5 Κατέχει ή στοχεύει στην απόκτηση πιστοποίησης όσον αφορά την επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες, με στόχο τον εμπλουτισμό των επιστημονικών-παιδαγωγικών γνώσεών του και τη βελτίωση της άσκησης του διοικητικού, παιδαγωγικού και καθοδηγητικού του έργου και των δεξιοτήτων του επικοινωνίας. (Π.Γ., Σ.Σ.)  
6.6 Κατέχει πιστοποιημένη γνώση ξένης γλώσσας ή στοχεύει στην απόκτησή της (Επάρκεια  ή Proficiency Αγγλικής γλώσσας ή αντίστοιχους τίτλους άλλων γλωσσών, First Certificate in English (Lower) ή αντίστοιχους τίτλους άλλων γλωσσών, Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας), με στόχο τον εμπλουτισμό των επιστημονικών-παιδαγωγικών γνώσεών του και τη βελτίωση της άσκησης του διοικητικού, παιδαγωγικού και καθοδηγητικού του έργου και των δεξιοτήτων του επικοινωνίας. (Π.Γ., Σ.Σ.)  
6.7  Ενημερώνεται για σύγχρονες εξελίξεις στην εκπαίδευση. Ανταλλάσσει απόψεις, πληροφορίες με συναδέλφους και αναζητεί τη στήριξη και την καθοδήγηση των αρμοδίων υπηρεσιακών στελεχών και φορέων, π.χ., του οικείου  Προϊσταμένου Γραφείου ή Διευθυντή Εκπαίδευσης κτλ., για τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση του επιτελούμενου διοικητικού έργου, των οικείων Σχολικών Συμβούλων κτλ., για τη βελτίωση του επιτελούμενου επιστημονικού-παιδαγωγικού έργου. (Π.Γ., Σ.Σ.)
6.8 Έχει πραγματοποιήσει συγγραφικό έργο. Σε περίπτωση ομαδικής συγγραφής, το ποσοστό συμμετοχής του στελέχους πρέπει να αποδεικνύεται. Επίσης, έχει δημοσιεύσεις άρθρων του σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, έχει εκπονήσει ερευνητικές εργασίες, κ.λ.π.. (Π.Γ., Σ.Σ.)
6.9 Παρακολουθεί και αξιολογεί τις παιδαγωγικές και διοικητικές παρεμβάσεις του, την προσωπική επαγγελματική του απόδοση και συμπεριφορά (αυτοαξιολογείται), την εφαρμογή νέων πρακτικών και καινοτομιών, κ.λ.π.. Επιδιώκει την ανατροφοδότηση από το εργασιακό του περιβάλλον και αξιοποιεί διαπιστώσεις και επισημάνσεις, προσωπικές και των άλλων (συναδέλφων, μαθητικών συμβουλίων, γονέων, κ.λ.π.) καθώς και τις πιθανές υποδείξεις του οικείου Προϊσταμένου Γραφείου ή Διευθυντή Εκπαίδευσης, για την αυτοβελτίωσή του. (Π.Γ., Σ.Σ.)  
6.10   Έχει πραγματοποιήσει ή/και εξακολουθεί να συμμετέχει ως μέλος, κ.λ.π., σε επιστημονικές επιτροπές και ενώσεις, στην υλοποίηση δραστηριοτήτων, στην παρακολούθηση ή οργάνωση συνεδρίων και ημερίδων, στην πραγματοποίηση αυτοδύναμης διδασκαλίας σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, στην εκπόνηση προτάσεων και μελετών, στην παραγωγή διδακτικού υλικού για τις ανάγκες ειδικών ή γνωστικά-κοινωνικά-πολιτιστικά διαφοροποιημένων ομάδων κ.ά., που συντελούν στην αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και διοικητικών διαδικασιών. (Π.Γ., Σ.Σ.)


Για την αξιολόγηση του Διευθυντή σχολικής μονάδας στο 6ο πεδίο, όλα  τα κριτήρια, δηλαδή 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5, 6.6,  6.7, 6.8, 6.9 και 6.10 αφορούν στην αξιολόγηση που γίνεται από τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο και την αξιολόγηση που γίνεται από τον Προϊστάμενο Γραφείου ή από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, στην περίπτωση που δεν λειτουργεί Γραφείο.
Η έκθεση αυτοαξιολόγησης στο 6ο Πεδίο γίνεται με αναφορά σε όλα τα παραπάνω κριτήρια.